Kurumumuz eğitim biriminde öğretmen ve İnfaz ve Koruma memuru görev almaktadır.
-Kurumumuzda kalmakta olan hükümlülerin eğitim durumları çıkarılarak Okuma-Yazma Kurslarına, Açık İlk Öğretim Okulu faaliyetlerine, Açık Öğretim Lisesi faaliyetlerine, SBS, YGS-LYS sınavlarına, KPSS sınavlarına, Açık Öğretim Fakültesi sınavlarına katılımları sağlanmaktadır. Bu konuda hükümlülere gerekli olan eğitim, araç, gereç ve kitapları temin edilmektedir.
-Kurumumuzda kalmakta olan hükümlülerin tamamının spor alanlarında, spor çalışmaları yapmaları sağlanmaktadır.
-Hükümlülere yönelik olmak üzere Bakanlığımızın belirlemiş olduğu sayısal standartlar üzerinden sürekli olarak konferans, seminer, bilgi yarışması, münazara, tören ve anma faaliyetleri, film gösterimi, tiyatro faaliyeti, müzik etkinliği gibi sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar düzenli olarak yapılmaktadır.
-Kurum öğretmenleri, idare ve gözlem kurulu, eğitim kurulu, disiplin kurulu ve oda seçici kurulu çalışmalarına katılmaktadır. Hükümlüler ile görüşmeler yapılmaktadır. Psikolojik rahatsızlığı olan, öğrenme güçlüğü çeken hükümlüler ile yakından ilgilenilmektedir. Her fırsatta, hükümlülerin kendilerini geliştirebilmeleri, topluma yararlı bireyler olarak dönebilmeleri açısından eğitimlere aktif olarak katılmaları, iş ve meslek kurslarından yararlanmaları, sosyal kültürel faaliyetlere katılmaları teşvik edilmektedir.
MADDE 104 – (1) Kurumlarda eğitim ve öğretim; hükümlüye yeni ve olumlu davranışlar kazandırmayı hedefleyen ve bu amacı gerçekleştirmek üzere beden, zihin, ahlâk ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bir biçimde gelişmiş bir yapıya, özgür ve bilimsel düşünceye, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan hakları ve onuruna saygılı, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek, bilgi, yetenek, beceri ve davranışlarını geliştirmek, birlikte çalışma ve iş görme alışkanlığı kazandırarak yaşama hazırlamak, kendilerinin geçim ve mutluluklarını sağlayacak faaliyetleri içeren hizmetlerin bütünüdür.
Eğitim programları
MADDE 105 – (1) Hükümlüye, kurumda bulunduğu süre içinde, kişiliğini geliştirecek, eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak eğitim programları uygulanır.
(2) Eğitim programları; temel eğitim, orta ve yüksek öğretim, meslek eğitimi, din eğitimi, beden eğitimi, kütüphane ve psiko-sosyal hizmet konularını kapsar.
(3) Eğitim programları, hükümlünün, yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, ceza süresi, yetenekleri ve kültür durumuna uygun olarak hazırlanır.
Öğretimden yararlanma
MADDE 106 – (1) Açık kurumlar ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin örgün ve yaygın, kapalı kurumlarda bulunan hükümlülerin yaygın öğretimden yararlanmaları sağlanır.
(2) Hükümlülere okuma-yazma öğretilmesi, örgün veya yaygın öğretim kurumları aracılığıyla, kuruma gelmeden önce eksik kalan eğitimlerinin tamamlattırılması ve öğrenimlerini devam ettirilmesi sağlanır.
(3) İlköğretim ara sınıflarından terk olanlardan, örgün eğitim çağını geçirmiş onbeş ve daha üst yaşlarda bulunan her hükümlünün yaygın eğitime devam etmesi teşvik edilir.
Özel kurslar
MADDE 107 – (1) Kurum, olanaklar elverdiği ölçüde, eğitim ve öğretimle ilgili özel kurslar açabilir. Bu amaçla, Milli Eğitim Bakanlığı, diğer bakanlıklar ile kamu ve özel kuruluşlarla işbirliği yapar.
Ders araç ve gereçleri
MADDE 108 – (1) Eğitim ve öğretimle ilgili araç ve gereçleri sağlayamayan hükümlülere, bu araç ve gereçler kurum tarafından sağlanır.
Etkinliklere katılma
MADDE 109 – (1) Açık kurumlarda ve çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler, istekli olmaları hâlinde;
a) Kurum dışındaki eğitim, ağaçlandırma, çevre düzenlenmesi ve temizlik faaliyetlerine,
b) Doğal afet sonrası yardım faaliyetlerine,
c) Tiyatro, konser veya benzeri sosyal ve kültürel çalışmalara,
d) Spor karşılaşmalarına,
katılabilirler.
(2) Birinci fıkrada sayılan etkinliklere katılım için, kurumun bulunduğu belediye veya büyükşehir belediyesi sınırları içinde idare ve gözlem kurulu kararı, belediye veya büyükşehir belediyesi sınırları dışında ise Bakanlık izni gereklidir.
Konferans ve seminerler
MADDE 110 – (1) Kurumlarda, hükümlülerin, kişisel, sosyal, kültürel, meslekî, ahlâkî, ve sağlık yönünden gelişmelerini sağlayacak, onlara insan haklarına saygıyı, yurt ve ulus sevgisini geliştirecek, aile bağlarını sağlamlaştıracak nitelikte konferans veya seminerler düzenlenir.
(2) Kurumlarda, kurum müdürü, ikinci müdür, cezaevi tabibi, öğretmen, psikolog, sosyal çalışmacı, teknik personel ve atölye şefi görevlilerinden en az birisi tarafından hükümlülere her ay bir konferans veya seminer verilir. Eğitim kurulu tarafından uygun görülmek ve kurum olanaklarından yararlanmak koşuluyla kurum dışındakilere de konferans veya seminer verdirilebilir.
(3) Hükümlüler, kendi aralarında da seminerler vermeye özendirilir.
(4) Konferans ve seminer metinlerinin birer örneği kurum kütüphanesinde saklanır.
Maddelerdeki belirtilen görevleri yerine getiren birimimizdir.
Aratol Bahçeli Mahallesi 157/ Ahmet Davutoğlu Bulvarı No:161 Merkez/AKSARAY
TLF : 0 (382) 505 06 00
FAKS : 0 (382) 505 06 06
aksaray.kampus.ttakcikadalet.gov.tr